Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Przepis na: 5 porcji
Do przygotowania potrzebować będziemy:
Brownie
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) – 1 tabliczka
- masło (o temperaturze pokojowej) – 125 g
- drobny cukier trzcinowy – 100 g
- kakao – 3 płaskie łyżki
- mąka – 2 czubate łyżki
- proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- imbir w cukrze (kandyzowany tudzież w syropie, w słodkiej wersji) – pół garści
- jajka – 2 sztuki
- szczypta soli
- oliwa
Lody
- banany – 3 sztuki (obrane, pokrojone w plasterki i włożone do zamrażalnika w woreczku na co najmniej 6 godzin)
- miód płynny – 1 łyżeczka
- jogurt naturalny nisko tłuszczowy – 125 g
Do przygotowania konieczny będzie nam malakser lub dobry blender, najlepiej kielichowy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Do blendera wrzucamy rozgniecioną czekoladę, masło, cukier trzcinowy, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i imbir. Wszystko dokładnie blendujemy.
- W trakcie blendowania dodajemy jajka i jeszcze chwile kontynuujemy proces.
- Pod kranem zagniatamy papier do pieczenia (wilgotny się znacznie łatwiej układa w formie), rozkładamy go płasko na blasze do pieczenia i smarujemy oliwą. Na tak przygotowany papier przekładamy naszą masę, rozprowadzamy tak żeby masa była gruba na ok. 2,5 cm.
- Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut.
- W tym czasie możemy przygotować lody, wymaga to umycia blendera (no wiem :/ ) chyba, że macie dwa :).
- Do blendera wrzucamy zmrożone banany, miód i jogurt. Blendujemy na gęstą masę i z powrotem do zamrażalnika na czas pieczenia brownie.
Podsumowanie: brownie i lody w zaledwie 30 minut, oczywiście pomijam 6 godzin na leżakowanie bananów w zamrażalniku :). Świetny i szybki deser, początkowo po wyjęciu z piekarnika masa może być nieco niestabilna, ale po chwili zrobi się bardziej stała. Pierwszy raz próbowałem wykonać ten przepis przy użyciu końcówki do miksera udającej blender. Pomijając fakt, że lot czekolady w stronę moją jak i mebli kuchennych był dość efektowny to całość zajęła mi mnóstwo czasu i siły, nie polecam :)!
Przepis inspirowany książką „30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a