Ekspresowy przepis na kurczaka w kolendrze

przepis na kurczaka z kolendrą

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 25 min 

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • filet z piersi kurczaka -2 sztuki
  • kolendra mielona lub rozdrobniona w moździerzu – 1 łyżka
  • ziarna słonecznika – 2 łyżki
  • brokuł – 1 cały
  • sól, pieprz, oliwa 
  • kuskus (opcjonalnie)

 

Sałatka (opcjonalnie):

  • rzodkiewka – pęczek
  • ocet z czerwonego wina – 2 łyżki
  • kiełki – jakie kto lubi
  • liście mięty lub kapusty
  • cebula dymka – 2 sztuki
  • sól, pieprz, oliwa

 

 

  1. Przygotowujemy 2 patelnie, jedną zwykła, jedną grillową oraz dość duży garnek z przykrywką. Kurczaka, wiadomo, oczyszczamy z błonek itp. i myjemy. Brokuł myjemy w całości, nóżkę obieramy i cały kroimy na pół jak na zdjęciach poniżej. 
  2. Do garnka nalewamy wodę (tyle, żeby docelowo schował się tam nasz brokuł), dorzucamy szczyptę soli i ją zagotowujemy.
  3. Do zagotowanej wody wrzucamy brokuł, przykrywamy i mamy ok. 4 minuty na kolejny punkt.
  4. Kurczaka kładziemy na papier do pieczenia (lub cokolwiek innego), obsypujemy dość dokładnie kolendrą, solą oraz pieprzem. Nagrzewamy obie patelnie.
  5. Odcedzamy brokuł i aplikujemy go na patelnię grillową, żeby się mocno przypiekł. Na drugą, rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oliwy i umieszczamy tam kurczaka, którego na średniej mocy smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
  6. Mamy teraz czas zrobić opcjonalne dodatki. Kuskus i sałatkę. Wierzę, że z kuskusem dacie radę więc pominę :). Rzodkiewkę, jeśli jest duża, kroimy na pół, albo nawet na cztery (te w naszych sklepach są chyba zmutowane), mniejsze możemy zgnieść lekko ręką. Dorzucamy ocet, kiełki, liście mięty lub sałaty oraz pokrojoną w małe kawałki cebulę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
  7. Wracamy do kurczaka. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy na patelnię dwie łyżki ziaren słonecznika i prażymy je do lekkiego zbrązowienia. W ten oto sposób mamy komplet.

 

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

przepis na kurczaka z kolendrą

 

Podsumowanie: dawno nie opisywałem tak udanego i prostego przepisu. Przepis oryginalnie przygotowany przez Jamie Oliver`a, wypatrzony w tv, to jeden z serii tych „w 15 minut” i myślę, że może nie za pierwszym razem, ale drugim, trzecim w te 15 minut da się go przyrządzić co dla mnie jest ogromnym plusem. Smak rewelacyjny, zwłaszcza prażone ziarna słonecznika świetnie pasują do kurczaka, o przepysznym brokule nie wspominając.  

 

 ***

Jeśli spodobał Ci się ten tekst zapisz się proszę do Simplicite Newslettera. Wszystkie najfajniejsze rzeczy znajdziesz też na fanpage na Facebooku oraz na Bloglovin, a Simplicite od kuchni też na Instagramie. Do zobaczenia!

 

Wartościowy tekst? Podziel się ze znajomymi. Dziękuję!

  • No, wygląda pewnie tak jak smakuje! :)

    • K.

      Szczerze mówiąc, to smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :). Świetnie smakuje też grillowany brokuł, zupełnie inaczej!

  • Dominika

    Patelnia grillowa my love :)

  • ElizabethLawess93 .

    Smakowite kąski ;) Filet ze słonecznikiem koniecznie wypróbuję w swojej kuchni w tym tygodniu ;D

    http://www.positivefitlife.blogspot.com

    • K.

      Elizabeth, dziękuję za komentarz. Mam jedynie prośbę o nie pozostawianie w komentarzach linku do swojego bloga, to pewne zasady netykiety na blogach. Jestem przekonana, że po ciekawym komentarzu wszyscy potencjalni czytelnicy (w tym i ja również :) trafimy na Twojego bloga bez problemu, jeśli umieściłaś link w profilu na disqusie. Pozdrawiam!

  • Kurczak pięknie Ci się zarumienił. Lubię dania z prażonym słonecznikiem, to taka niewielka rzecz, a tak wiele zmienia :)

  • Wygląda smakowicie, chyba się skuszę i przy najbliższej okazji zrobię ;)

  • 15 minut?
    ja chyba dłużej gapiłam się na zdjęcia ! :D :P

    wygląda MEGA smacznie <3

    • K.

      Dobre :)). Powiem Ci, że naprawdę smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :).

  • super wygląda. Ja ostatnio odkryłam bulgur. Czy w Polsce też jest tak popularny?

    • K.

      Nie. W oryginalnym przepisie Jamiego był właśnie bulgur, ale nigdy nie widziałam go na półce w sklepie.

  • Juana

    Wygląda fantastycznie :)

  • Meggie

    Rzeczywiście fajny i prosty przepis. Jedyne, co mnie zastanawia, to czemu w fazie przygotowawczej kurczak wylądował na papierze do pieczenia?