Darmowe
planery, e-booki...

Podziel się:

Darmowe
planery, e-booki...

Szybka tarta bananowa typu Banoffee

Szybka tarta bananowa typu Banoffee

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 4 osób

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • herbatniki – 200 gram
  • drobny brązowy cukier – 4 czubate łyżki
  • banany – 4 sztuki
  • mleko 2% – 100 ml
  • śmietana 36% – 300 ml
  • masło – 100 gram
  • czekolada gorzka lub mleczna (do dekoracji)

 tarta_bananowa_3

 

  1. Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty (takiej pseudo tarty :). Topimy masło, drobno kruszymy herbatniki, dokładnie mieszamy oba składniki i wykładamy masą formę na tartę (lub inną wedle uznania). Wstawiamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
  2. Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy i wsypujemy doń 4 łyżki trzcinowego cukru rozprowadzając go równomiernie poprzez potrząsanie patelnią. W międzyczasie do blendera wrzucamy dwa obrane banany i mleko. Miksujemy na koktajlową masę. 
  3. Jak tylko cukier zacznie wrzeć i robić się złoty poruszając patelnią mieszamy cukier żeby równomiernie się stopił. Następnie dorzucamy masę z blendera ciągle mieszając przez ok. 2 minuty aż całość zrobi się złocista. 
  4. Przelewamy zawartość patelni na naszą tartę, rozprowadzamy równomiernie, czekamy chwilę aż się lekko ostudzi i z powrotem do zamrażalnika na kilka chwil.
  5. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i kroimy pozostałe dwa banany w dość długie plasterki.
  6. Po wyjęciu tarty układamy na niej plasterki bananów, na samą górę aplikujemy bitą śmietanę i przyozdabiamy wszystko tartą na grubych oczkach czekoladą.

 

tarta_bananowa_8
stopień rozkruszenia na zdjęciu okazał się być nie wystarczający, szczerze mówiąc mam wrażenie, że najlepsza była postać zbliżona do bułki tartej

 

tarta_bananowa_7

tarta_bananowa_6
tu ewidentnie rozłożenie ciepła nie było dość równomierne :)

 

tarta_bananowa_9

tarta_bananowa_5

 tarta_bananowa_1

 

Podsumowanie: niestety, popełniłem kilka błędów podczas przygotowania, począwszy od zbyt długiego podgrzewania cukru, po zbyt grubo pokruszone herbatniki. Mimo wszystko deser smakuje naprawdę nieźle więc śmiało mogę założyć, że gdyby wszystko poszło zgodnie z planem, tarta wyszłaby idealna :). Zamiast pokruszonych herbatników można użyć gotowego spodu tarty lub takową tartę samemu upiec, ale gotowca w sklepie nie odnalazłem, a robienie własnej pewnie zajęłoby sporo czasu…, jak dla mnie zbyt wiele czasu :)

Sprawdź Także

Powiadomienia
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments