Darmowe
planery, e-booki...

Podziel się:

Darmowe
planery, e-booki...

Truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

 

Truskawki zapiekane w koglu moglu.

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 20 min 

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • truskawki – ok. 3 garści
  • żółtka – 3 sztuki
  • cukier brązowy (najlepiej drobny) – 3 łyżki
  • cukier waniliowy – 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli

 

  1. Umyte i oczyszczone truskawki układamy na dnie płytkiego, żaroodpornego naczynia.
  2. Żółtka, cukier brązowy i waniliowy wraz ze szczyptą soli ucieramy na gładką, jasną masę ( docelowo cukier nie powinien zgrzytać). EDIT: żółtka z cukrem ucierane były ręcznie, za pomocą takiej drewnianej ucieraczki (nie mam pojęcia jak to się profesjonalnie nazywa :)). Mikserem tak nie wyjdzie.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
  4. Polewamy koglem moglem truskawki, całość podczas pieczenia się podniesie więc nie przesadzajmy z ilością. Masa powinna minimalnie przykryć truskawki jak na obrazkach poniżej.
  5. Pieczemy ok. 10 minut lub do momentu aż góra się lekko przyrumieni.

 

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

Podsumowanie: deser pyszny, mega słodki, więc nie przesadzajcie z ilością koglu moglu na porcję. Najpyszniejsza jest ta chrupiąca pianka na wierzchu. Doskonały też w wersji bez zapiekania ;).

Sprawdź Także

Powiadomienia
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments