Truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 20 min 

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • truskawki – ok. 3 garści
  • żółtka – 3 sztuki
  • cukier brązowy (najlepiej drobny) – 3 łyżki
  • cukier waniliowy – 1/4 łyżeczki
  • szczypta soli

 

  1. Umyte i oczyszczone truskawki układamy na dnie płytkiego, żaroodpornego naczynia.
  2. Żółtka, cukier brązowy i waniliowy wraz ze szczyptą soli ucieramy na gładką, jasną masę ( docelowo cukier nie powinien zgrzytać). EDIT: żółtka z cukrem ucierane były ręcznie, za pomocą takiej drewnianej ucieraczki (nie mam pojęcia jak to się profesjonalnie nazywa :)). Mikserem tak nie wyjdzie.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
  4. Polewamy koglem moglem truskawki, całość podczas pieczenia się podniesie więc nie przesadzajmy z ilością. Masa powinna minimalnie przykryć truskawki jak na obrazkach poniżej.
  5. Pieczemy ok. 10 minut lub do momentu aż góra się lekko przyrumieni.

 

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

truskawki zapiekane w koglu moglu

Podsumowanie: deser pyszny, mega słodki, więc nie przesadzajcie z ilością koglu moglu na porcję. Najpyszniejsza jest ta chrupiąca pianka na wierzchu. Doskonały też w wersji bez zapiekania ;).

 

 

Wartościowy tekst? Podziel się ze znajomymi. Dziękuję!

  • Czas przygotowania i stopień trudności mówią, że to coś dla mnie :D Wygląda znakomicie :)

  • pychaaaaaa, muszę spróbować :)

  • Gdzieś mi się ostatnio przewinął przed oczami taki deser, a teraz ostatecznie mnie zmotywowałaś aby go zrobić :) mam akurat sporo wiejskich jajek od babci :)

    • Wiejskie jajka to jest to. Nam udało się kupić pod Warszawą takie wiejskie truskawki. Malutkie, pyszne, z piaskiem ;)

  • Wygląda pysznie. Białka można ubić z cukrem pudrem i kolejną partię truskawek przykryć pianką i upiec. Mniam! :)

  • ROBIĘ ! <3

  • Akurat ostatnio coś podobnego robiłam, bo robiłam piankę z białek do ciasta i zostały mi żółtka. tylko całość jeszcze przed zapieczeniem posypałam kakaem ;) pychotka!

    • Chyba bym nie dała rady jeszcze dodać kakao ;). Dla mnie i tak już jest przerażająco słodkie :).

      • Maria Diament

        Kakao jest gorzkie ;) – przynajmniej to naturalne :)

  • Pierwsze co zrobiłam to spojrzałam na stopień trudności :) jak ujrzałam 1 gwiazdkę to odetchnęłam z ulgą, do zrobienia :)

  • Świetne! Wypróbuję :P

  • Katarzyna Konior

    Naczynie to makutra, to do mieszania/ucierania to kula.choć moja mama mówi na to pałka ;-)

    • Maryś

      U mnie w domu mówiło się, że panna która oblizuję pałkę z masy będzie miała łysego męża ;)
      Słyszałam też wersję że głupiego, ale w to nie wierzę :))

      • :))

      • ika_901

        Oblizywanie pałki z masy było moim ulubionym zajęciem w dzieciństwie, na szczęście mój Narzeczony ani łysy ani głupi :-D
        Przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam truskawki i kogel-mogel :-)

      • Maryś

        Mój narzeczony co prawda również ani łysy ani głupi, ale zakola jakby coraz większe;)

  • O jaaa! I można zrobić taki deser bez mleka <3

  • Zwariowałam! Już dziś wypróbuję ten przepis! :)

  • nowy czytelnik ^^

    Przegapiłam sezon na truskawki i zamiast tego kupiłam świeże brzoskwinie i trochę borówek. Wyszło przepysznie *o*