Darmowe
planery, e-booki...

Podziel się:

Darmowe
planery, e-booki...

Weekend w Trieście. Przewodnik bardzo subiektywny

 

Idealne cappuccino, włoskie lody i pałac, w którym z każdego okna widać morze czyli zapraszam na krótką wycieczkę na włoskie wybrzeże, do Triestu. Bonusowo, mały poradnik jak zrobić idealne cappuccino w domu i jak nie dać się zwieść w kawiarni.

 

Prowadzenie własnej firmy (a właściwie 3) to fantastyczna przygoda, ale i wymusza na człowieku konieczność elastycznego dopasowania się do zmieniających warunków. Przykładowo, mogę sobie zrobić wolne w środku tygodnia i wyjechać na 3 tygodnie zimą, ale czasami obowiązki trzymają mocno przy biureczku i tak jest u mnie teraz właśnie. W wakacje jedyne, gdzie ruszymy, to zapewne krótkie, kilkudniowe wypady.

 

Jeśli i Wy macie podobne plany i możliwości, na taki wypad gorąco polecam właśnie Triest, niezwykle urokliwe, małe włoskie miasto, gdzie wylądowałam miesiąc temu na zaproszenie marki ILLY CAFFÉ. Są 3 podstawowe powody, dla których warto odwiedzić Triest:

  1. cudowna  lokalizacja w północno-wschodnich Włoszech nad Morzem Adriatyckim,
  2. nieprzyzwoita ilość genialnych kawiarni i lodziarni oraz
  3. przepiękny zamek Castello di Miramare.

 

Co robić w Trieście?

 

Może zastanawia Was, co można robić w mieście nad morzem, w którym nie ma ANI JEDNEJ piaszczystej lub choćby kamienistej plaży? Odpowiedź jest banalnie prosta – pić najlepszą kawę, jeść najpyszniejsze włoskie przysmaki, a na deser lody, a to wszystko podziwiając takie widoki, jak poniżej. Kocham zabytki, muzea i aktywne spędzanie wolnego czasu, ale w takim mieście jak Triest z nieukrywaną przyjemnością siadam na murku nad morzem z kawą, lodami i ROBIĘ NIC. Slow life na całego.

 

przewodnik-triest-weekend-2

 

 

 

przewodnik-triest-weekend-5

 

Nic więcej nie potrzeba, naprawdę. No, może poza pysznym jedzeniem. Wtedy wychodzi na mnie skrywana gastro-turystka ;). Mogłabym, jak Anthony Burdain, jeździć i poznawać świat poprzez jedzenie. I nie szkodzi, że jestem strasznie wybredna i miliona rzeczy nie lubię. Powoli się przełamuję, nawet do owoców morza. W Trieście dowiedziałam się, że małe, grillowane ośmiornice naprawdę smakują jak kurczak ;).

 

Jak zrobić idealne cappuccino?

 

Jednak, dla wtajemniczonych, Triest to przede wszystkim stolica kawy! To właśnie w Trieście ma siedzibę jeden z dwóch najbardziej rozpoznawalnych na świecie włoskich producentów kawy, czyli ILLY CAFFÉ oraz tzw. UNIVERSITÀ DEL CAFFÈ czyli Uniwersytet Kawy, gdzie uczy się wszystkiego na temat kawy, odbywają się tu kursy i szkolenia, a nawet studia podyplomowe. 

 

 

I tam właśnie, na Uniwersytecie Kawy w Trieście wypiłam najlepsze cappuccino w moim życiu. Krótko mówiąc, już nic nie będzie takie, jak wcześniej, a mój smak i wymagania wobec kawy serwowanej w domu i w kawiarni zmieniły się raz na zawsze. Nie będę Wam serwować wszystkich ciekawostek na temat kawy, których się dowiedziałam, ciekawych zachęcam do polubienia strony ILLY Polska na Facebooku. Dziewczyny robią tam świetną robotę budując świadomość i edukując w tematyce kawy. Zdradzę Wam tylko jak powinno wyglądać naprawdę dobre cappuccino i jak nie dać się oszukać w kawiarni.

 

Na początek test: która z poniższych kaw jest lepsza w smaku?

 

przewodnik-triest-weekend-3

 

Kto obstawił tą po lewej? Bingo. Od razu tłumaczę, obie kawy zostały zrobione przez tą samą baristkę, bazując na dokładnie tych samych składnikach: doskonałym espresso, schłodzonym wysokoprocentowym mleku i kakao. Jedyna różnica leży w sposobie przyrządzania. Nie spodziewałam się, ale to również kolosalna różnica w smaku!

 

Ale po kolei. Ogromnie ważna dla dobrego cappuccino jest oczywiście baza, czyli espresso. Istnieją różne rodzaje i gatunki kawy, te same ziarna są również wypalane w różny sposób, co daje czasami dużą różnicę w smaku. Jednak, najważniejsza różnica leży w tym, czy pijemy ziarna arabiki czy robusty. To dwa różne gatunki – arabika jest łagodniejsza w smaku, zawiera też mniejszą dawkę kofeiny, z kolei robusta jest mocniejsza zarówno w smaku (nieco bardziej gorzkawy), jak i mocy, zawiera więcej kofeiny. Preferencje są bardzo różne, ale przyjmuje się, że arabika jest lepsza i szlachetniejsza, a co za tym idzie droższa.

 


przewodnik-triest-weekend-18Wskazówka nr 1 W gotowej kawie trudno ze 100% pewnością wyczuć różnicę, ale jeśli macie wątpliwości, jaką kawę pijecie w kawiarni, poproście, żeby przyniesiono Wam próbkę niezmielonej kawy. Ziarna arabiki i robusty różnią się znacząco. Robusta jest bardziej okrągła, z pionowym przecięciem, a arabika bardziej owalna z przecięciem w kształcie odwróconej litery S.


 

Perfekcyjne espresso to jednak tylko podstawą dobrego cappuccino. Cała tajemnica tkwi we właściwym sposobie ubijania mleka. Kawa po prawej na zdjęciu ma źle ubite mleko, co znacząco przekłada się na smak. Niestety, najczęściej właśnie taką kawę dostajemy w polskich kawiarniach. Po czym poznać źle ubite mleko? Po tym, że bartista musi nałożyć piankę łyżką. Dobrze ubite mleko nie będzie rozwarstwione na część płynną i piankę, a raczej będzie to gęstsza mleczna piana. Najlepsze do spieniania mleka jest metalowe naczynie z dziubkiem do nalewania, szersze u dołu. Metalowe naczynie będzie się nagrzewać pod wpływem temperatury mleka, a to pozwoli nam wyczuć, kiedy mleko już jest gotowe. W domowych warunkach wypróbowałam również zwykły ceramiczny kubek, może nie jest idealnie, ale da się :). Do ubijania najlepiej używać schłodzonego mleka, im tłustsze, tym lepsze.

 


przewodnik-triest-weekend-18Wskazówka nr 2 Cappuccino z dobrze spienionym mlekiem jest słodkie! Pod wpływem ubijania cukry złożone w mleku rozpadają się na cukry proste (jeśli dobrze zrozumiałam), co sprawia, że mleko staje się dużo słodsze. Normalnie słodzę kawę, a od czasu, gdy nauczyłam się właściwego ubijania, nie mam takiej potrzeby.


 

Samo ubijanie ma dwie fazy. W pierwszej umieszczamy końcówkę spieniacza przy ściance naczynia, tuż pod powierzchnią mleka, aby zrobiły się takie większe bąbelki. Ubijamy tak, aż mleko osiągnie mniej więcej temperaturę ciała, poczujemy ręką. Wtedy przerywamy na moment, stukamy lekko naczynkiem na mleko, aby warstwy się oddzieliły. W kolejnej fazie ubijania umieszczamy końcówkę spieniacza nadal blisko ścianki, ale głęboko w naczyniu, prawie na samym dole. Teraz mleko powinno nabrać bardzo kremowej konsystencji. Tak ubijamy do momentu, aż naczynie na mleko zacznie lekko parzyć w rękę. Odstukujemy ponownie, mieszamy lekko poruszając naczyniem i gotowe. Wlewamy mleko do kawy.

 


przewodnik-triest-weekend-18Wskazówka nr 3 Wbrew temu, co widzimy w sieciówkowych kawiarniach kakao czy czekoladę sypiemy nie na wierzch, ale pod mleko. Czyli kolejność: espresso, kakao i na to wlewamy spienione mleko. Nigdy nie potrafiłam zrozumieć, co fajnego jest w kawie posypanej czekoladą (jak to wypić bez umazania się??), teraz już wiem. Kawa z dodatkiem czekolady jest pyszna!


 

Od czasu wyjazdu wciąż udoskonalam swój sposób przyrządzania cappuccino na małym, domowym ekspresie do kawy. Jak wspominałam, znalazłam zamiennik dla specjalnego naczynia do spieniania i może nie jest to ten ideał, ale jest dobrze :). Stałam się również niemiłosiernie wybredna wobec kawy podawanej mi w kawiarni i zdarzyło mi się ostatnio odesłać espresso macchiato z fatalnie ubitym mlekiem. Cóż, taka cena wiedzy ;). Jeśli chcecie zobaczyć wersję video szkolenia Jak zrobić idealne cappuccino, szybciutko klikajcie tutaj.

 

Castello di Miramare

 

Podobno z każdego okna Zamku Miramare widać morze. Nie sprawdzałam, pozostaje wierzyć opowieściom :). Niezależnie od tego, Castello di Miramare to przepiękne miejsce. Zarówno sam zamek, jak i okalający ogród z zejściem do morza robi ogromne wrażenia. Must see w trakcie wizyty w Trieście, choć trzeba się do niego dostać wypożyczonym autem lub taksówką (leży kilkanaście kilometrów pod samym miastem). Po co mam opisywać, kiedy mogę pokazać :).

 

przewodnik-triest-weekend-21

 

 

przewodnik-triest-weekend-22

 

Włochy zauroczyły mnie po raz kolejny swoim la dolce vita. Ponieważ jestem chwilowo uziemiona w pracy, z przyjemnością poczytam o Waszych planach wakacyjnych :).

Sprawdź Także

Powiadomienia
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments