Gdy w lodówce pusto… śniadanie w stylu francuskim :).

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 15 min

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • bułki kajzerki – 2-3 sztuki
  • jajka – 2 sztuki
  • mleko – 1 łyżka
  • masło – 2 łyżki
  • dodatki – dżem, cukier puder, owoce, wedle uznania

 

grzanki15

 

  1. Bułki kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Jajka roztrzepujemy w dość dużej misie i dodajemy łyżkę mleka. Wrzucamy pokrojoną bułkę i mieszamy aż się ładnie obtoczy (zróbcie to bezpośrednio przed smażeniem bo inaczej się buła rozpadnie).
  3. Nagrzewamy masło na patelni i wrzucamy obtoczone kawałki bułki. Smażymy na średniej mocy aż będą chrupiące.

 

grzanki6

grzanki8

grzanki1

grzanki4

 

Podsumowanie: wczesnym weekendowym porankiem dźwięczny głos K. skoro świt krzyczał “jeść!” (dokładnie jak każdego weekendowego poranka). Tak się złożyło, że zasobność lodówki tego dnia nie była imponująca więc trzeba było znaleźć coś opartego o podstawowe składniki. Tak oto powstały… mini tosty francuskie, na słodkie śniadanie jak znalazł.

 

grzanki3

Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o