Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 15 min
Porcja dla: 2 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- bułki kajzerki – 2-3 sztuki
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 1 łyżka
- masło – 2 łyżki
- dodatki – dżem, cukier puder, owoce, wedle uznania
- Bułki kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Jajka roztrzepujemy w dość dużej misie i dodajemy łyżkę mleka. Wrzucamy pokrojoną bułkę i mieszamy aż się ładnie obtoczy (zróbcie to bezpośrednio przed smażeniem bo inaczej się buła rozpadnie).
- Nagrzewamy masło na patelni i wrzucamy obtoczone kawałki bułki. Smażymy na średniej mocy aż będą chrupiące.
Podsumowanie: wczesnym weekendowym porankiem dźwięczny głos K. skoro świt krzyczał „jeść!” (dokładnie jak każdego weekendowego poranka). Tak się złożyło, że zasobność lodówki tego dnia nie była imponująca więc trzeba było znaleźć coś opartego o podstawowe składniki. Tak oto powstały… mini tosty francuskie, na słodkie śniadanie jak znalazł.