Brioszki, czyli takie fajne buły. Najprostszy przepis na świecie.

Stopień trudności:  średnio trudne w przygotowaniu

Czas przygotowania: ok. 1.5 godz (w tym 30 minut w piekarniku)

Porcja dla: 4 os.

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • mąka – 350 g
  • jajka – 4 sztuki
  • drożdże typu instant – 7 g
  • drobny cukier trzcinowy – 50 g
  • mleko – 90 ml
  • śmietana 22% – 2 łyżki
  • masło (miękkie) – 160 g
  • sól

 

brioszka przepis

 

  1. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, wrzucamy 3 jajka, drożdże cukier, mleko, śmietanę i szczyptę soli czyli zostanie nam 1 jajko i masło. Mieszamy wszystko, można mikserem, ale dosłownie chwilę, żeby tylko wymieszać składniki.
  2. Teraz najtrudniejsze :), jeśli posiadasz robot z funkcją wyrabiania ciasta to… zazdroszczę :), ja nie posiadam więc przystępuję do ręcznego wyrabiania ciasta, jest to podróż długa, męcząca i momentami bolesna. Ugniatamy nasze ciasto jakieś 7 minut po czym dodajemy masło w kawałkach dalej ugniatając. Ugniatamy, wyrabiamy, ugniatamy i powtarzamy sukcesywnie, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia i rąk, niestety trochę to trwa, ale jest to istotna część żeby odnieść sukces.
  3. Jak już ciasto ma odpowiednią konsystencję to musi wyrosnąć i tu mój sposób (który się sprawdził) wygląda tak:
    – nagrzewam piekarnik do 90 stopni po czym go wyłączam
    – do środka piekarnika wkładam misę z ciastem nie domykając drzwiczek
    – tam ciasto leżakuje (bez przykrycia ściereczką) jakieś 30 minut i sobie rośnie
  4. W międzyczasie zagniatamy papier do pieczenia pod kranem (żeby się łatwiej układał) i rozkładamy go w naszej formie, po czym smarujemy masłem i prószymy mąką.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i lepimy z niego kulki jak na obrazkach poniżej, które aplikujemy na wcześniej przygotowaną formę, dobrze żeby sobie chwilę odstały w formie np. do czasu aż nagrzeje się piekarnik.
  6. Żeby nadać brioszkom odpowiedni kolor wszystkie smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem, które nam zostało.
  7. Ja na koniec posypuję jeszcze całość brązowym cukrem.
  8. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

brioszka przepis
na tym etapie jeszcze nie wiedziałem ile czeka mnie pracy…
brioszka przepis
tu zacząłem się domyślać… na początku ciasto jest mega lepkie
brioszka przepis
to już na finiszu, ciasto powinno w miarę dobrze odchodzić od misy i rąk
brioszki przepis
w formie prezentują się nieźle
brioszka przepis
najlepiej jednak prezentuje się efekt końcowy :)

 

Podsumowanie: to chyba moje 3 podejście do ciasta drożdżowego, poprzednie dwa okazały się totalną porażką więc nie zrażajcie się jeśli nie wyjdzie od razu :). Wyrabianie ciasta wprawdzie wykańcza, ale warto było!

 

Show comments (One Comment)

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Agnieszka Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Agnieszka
Gość
Agnieszka

dlatego mikser z końcówką do ciasta drożdżowego rulez ;)