Brownie i domowe lody bananowe, wszystko w 30 minut… prawie :)

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Przepis na: 5 porcji 

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

Brownie

  • gorzka czekolada (min. 70% kakao) – 1 tabliczka
  • masło (o temperaturze pokojowej) – 125 g
  • drobny cukier trzcinowy – 100 g
  • kakao – 3 płaskie łyżki
  • mąka – 2 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • imbir w cukrze (kandyzowany tudzież w syropie, w słodkiej wersji) – pół garści
  • jajka – 2 sztuki
  • szczypta soli
  • oliwa

 

przepis na brownie

 

Lody

  • banany – 3 sztuki (obrane, pokrojone w plasterki i włożone do zamrażalnika w woreczku na co najmniej 6 godzin)
  • miód płynny – 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny nisko tłuszczowy – 125 g

 

przepis na lody bananowe

 

Do przygotowania konieczny będzie nam malakser lub dobry blender, najlepiej kielichowy.

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Do blendera wrzucamy rozgniecioną czekoladę, masło, cukier trzcinowy, kakao, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i imbir. Wszystko dokładnie blendujemy.
  3. W trakcie blendowania dodajemy jajka i jeszcze chwile kontynuujemy proces.
  4. Pod kranem zagniatamy papier do pieczenia (wilgotny się znacznie łatwiej układa w formie), rozkładamy go płasko na blasze do pieczenia i smarujemy oliwą. Na tak przygotowany papier przekładamy naszą masę, rozprowadzamy tak żeby masa była gruba na ok. 2,5 cm.
  5. Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut.
  6. W tym czasie możemy przygotować lody, wymaga to umycia blendera (no wiem :/ ) chyba, że macie dwa :).
  7. Do blendera wrzucamy zmrożone banany, miód i jogurt. Blendujemy na gęstą masę i z powrotem do zamrażalnika na czas pieczenia brownie.

 

przepis na brownie
jak widać blender kielichowy to raczej konieczność
przepis na brownie
tak to wygląda po fakcie, pomijając łyżeczkę, której nie należy blendować :)
przepis na lody bananowe
pamiętajcie, minimum 6 godzin w zamrażalniku
przepis na brownie
robienie zdjęć rozpuszcza lody :)

 

Podsumowanie: brownie i lody w zaledwie 30 minut, oczywiście pomijam 6 godzin na leżakowanie bananów w zamrażalniku :). Świetny i szybki deser, początkowo po wyjęciu z piekarnika masa może być nieco niestabilna, ale po chwili zrobi się bardziej stała. Pierwszy raz próbowałem wykonać ten przepis przy użyciu końcówki do miksera udającej blender. Pomijając fakt, że lot czekolady w stronę moją jak i mebli kuchennych był dość efektowny to całość zajęła mi mnóstwo czasu i siły, nie polecam :)!

 

Przepis inspirowany książką „30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a

2 komentarze

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Kędzierskaub Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ub
Gość
ub

A jakiś pomysł na zastąpienie imbiru? Czy to prócz smaku ma jakieś funkcje zlepiania itdp, którymi muszę się przejmować jeśli chcę pominąć imbir? ;) Pozdrawiam ciepło :)

Katarzyna Kędzierska
Gość

Możesz spokojnie pominąć :)