Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla: 2-3 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- filet z dorsza – 2-3 sztuki
- masło klarowane – 2 łyżki
- cytryna – 1 sztuka
- chrzan dobrej jakości – 100 g
- śmietana (minimum 30%) – ok. 90 ml
- sól i pieprz
- Zaczynamy od sosu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej sok z cytryny (1 łyżkę) oraz doprawiony solą i odrobiną cukru chrzan. Delikatnie mieszamy całość. Ta da :)! Ekspresowy sos mamy gotowy.
- Filety solimy i pieprzymy z obu stron. Rozgrzewamy patelnię (średnia moc), aplikujemy masło i smażymy* filety ok. 2-3 minuty z każdej strony, chyba że mamy filety grubsze niż 2 cm wtedy powinniśmy smażyć je dłużej ok. 5-6 minut.
- Podajemy np. z przygotowanym wcześniej pieczywem czosnkowym. Wersja prostsza – smarujemy pieczywo masłem i wcieramy czosnek. Rybę oczywiście skrapiamy cytryną.
Podsumowanie: ryba oczywiście się rozpadła :), nie miało to jednak wpływu na jej smak. Dopiero potem doczytałem, że trzeba ją *przed smażeniem skropić sokiem z cytryny lub octem wtedy powinna pozostać w jednym kawałku (sprawdzę następnym razem). Prosty przepis na szybki obiad.