Dorsz na klarowanym maśle z sosem chrzanowym

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 2-3 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • filet z dorsza – 2-3 sztuki
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • cytryna – 1 sztuka
  • chrzan dobrej jakości – 100 g
  • śmietana (minimum 30%) – ok. 90 ml
  • sól i pieprz

 

przepis na dorsza

 

  1. Zaczynamy od sosu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej sok z cytryny (1 łyżkę) oraz doprawiony solą i odrobiną cukru chrzan. Delikatnie mieszamy całość. Ta da :)! Ekspresowy sos mamy gotowy.
  2. Filety solimy i pieprzymy z obu stron. Rozgrzewamy patelnię (średnia moc), aplikujemy masło i smażymy* filety ok. 2-3 minuty z każdej strony, chyba że mamy filety grubsze niż 2 cm wtedy powinniśmy smażyć je dłużej ok. 5-6 minut.
  3. Podajemy np. z przygotowanym wcześniej pieczywem czosnkowym. Wersja prostsza – smarujemy pieczywo masłem i wcieramy czosnek. Rybę oczywiście skrapiamy cytryną.

 

ubijanie śmietany
tak, zdjęcie to zostało wykonane od dołu :), śmietana ubita na sztywno powinna w tej pozycji pozostać na swoim miejscu
sos chrzanowy
efekt końcowy jeśli chodzi o sos chrzanowy
dorsz przepis
smażymy, najlepiej żeby filety się nie dotykały
przepis na dorsza
rozpadnięty, ale smaczny :)

 

Podsumowanie: ryba oczywiście się rozpadła :), nie miało to jednak wpływu na jej smak. Dopiero potem doczytałem, że trzeba ją *przed smażeniem skropić sokiem z cytryny lub octem wtedy powinna pozostać w jednym kawałku (sprawdzę następnym razem). Prosty przepis na szybki obiad.

Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o