Usuwanie szumowin i osadów czyli klarowanie masła :)

Właściwie po co nam to?

  • klarowane masło ma lekko orzechowy smak, podkreśla smak smażonych na nim potraw
  • nie przypala się i nie zacznie smakować jak przypalone (nawet jak dymi)
  • ma długi okres przydatności (nawet bez lodówki)
  • w Indiach uważane jest za szlachetne :)
  • będzie nam potrzebne do następnego przepisu :)

 

Potrzebować będziemy:

  • masło o zawartości tłuszczu minimum 82% – 1 kostka (lub więcej jeśli chcesz mieć je na zapas, potrwa to jednak znacznie dłużej)
  • mały garnek (w dużym przy jednej kostce trudniej się oddziela pianę i resztę)

 

klarowanie masła
1. Masło wrzucamy do garnka (ja dzielę je na mniejsze kawałki dzięki czemu szybciej się topi). Ustawiamy na bardzo małą moc i czekamy cierpliwie aż się stopi.
klarowanie masła
2. Jeśli masło pod pianą która utworzy się na wierzchu jest klarowne i złociste usuwamy pianę łyżką.
klarowanie masła
3. Na dnie zostanie nam trochę tytułowych szumowin :), które są niepożądane więc przelewamy delikatnie klarowną ciecz do innego naczynia.

 

Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o