Erotyczny kurczak czyli estragon na piersiach

Stopień trudności:  średnio łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania: ok. 40 min (w tym 15 minut w piekarniku)

Porcja dla: klasycznie, dla 2 osób :)

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • kurczak – 2 piersi
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • śmietana kremówka – 1/2 szklanki
  • białe wytrawne wino – 3 łyżki (reszta do wykorzystania w dowolny sposób:)
  • ocet winny – 1 łyżka
  • bulion drobiowy – 1/2 szklanki
  • estragon – kilka gałązek całych i 2 łyżki posiekanych listków
  • ryż Basmati
  • sól i pieprz

 

przepis na kurczaka składniki

 

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  2. Na patelni rozgrzewamy mocno klarowane masło.
  3. Oczyszczone piersi doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obsmażamy (nie smażymy) z każdej strony na złocisty kolor, dosłownie po 2-3 minuty z każdej.
  4. Po obsmażeniu przerzucamy kurczaka do naczynia żaroodpornego razem ze wszystkim co nam zostało na patelni i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
    Do sosu będzie nam potrzebny cały płyn, który zostanie w naczyniu z kurczakiem więc po wyjęciu z piekarnika piersi chowamy pod folię aluminiowa, a resztę wlewamy do dość małego garnka.
  5. Następnie do tego samego garnka wlewamy ocet i wino, mieszamy i gotujemy przez ok. minutę. Dolewamy bulion i 2-3 gałązki estragonu, gotujemy kilka minut, aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę.
  6. Teraz trudniejsze, dodajemy śmietanę, ale żeby nam się nie zważyła to warto najpierw do śmietany wlać łyżkę sosu, dokładnie wymieszać i dopiero całość wlać do sosu mieszając. Taki zestaw gotujemy jakieś 2 minuty.
  7. Zdejmujmy sos z kuchenki, próbujemy czy wymaga doprawienia. Na koniec aplikujemy posiekany estragon i voilà.

 

przepis na kurczaka
kurczak obsmażony, w sumie mogłem nawet bardziej, lubię dobrze wysmażone :)
estragon
posiekany estragon… to zdjęcie do przepisu niewiele wnosi, ale jest ładne, dlatego się tu znalazło :)
przepis na kurczaka
stage one sosu
przepis na kurczaka
zielony zawsze się ładnie komponuje
przepis na kurczaka
no i śmietana, challenge
challenge
i lejemy, solidnie choć z klasą
przepis na kurczaka
dla pełnej wizji na koniec widok z góry

 

Podsumowanie: jeden z moich ulubionych sosów. Stosunkowo łatwy w przygotowaniu, pasuje świetnie do kurczaka, ale myślę, że do ryb także będzie pasował. Nie jest super gęsty więc do ryżu nadaje się idealnie. Estragon to jeden z najpopularniejszych ziołowych afrodyzjaków, ten fakt też warto sprawdzić w praktyce :).

 

jak gotować ryż

 

* Jak gotować ryż? Niby oczywiste a jednak.
Sprawa wygląda dość oczywiście jednak sam się przekonałem, że ryż dość łatwo doprowadzić do postaci nie ciekawej. Poniżej kilka rad z praktyki wziętych:

  • ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, raczej sprawdzamy czy jest gotowy próbując* niż sztywno trzymając się czasów podanych na opakowaniu
  • w momencie kiedy ryż jest gotowy należy go od razu opłukać zimną wodą żeby zatrzymać proces gotowania i dobrze odsączyć żeby nie wchłaniał dalej wody
  • * ryż kupuję luzem w opakowaniach 1 kg (przy okazji jest bardziej ekonomicznie), a jeśli w woreczkach tak jak Basmati to i tak je rozcinam przed gotowaniem żeby potem móc równomiernie polać całość zimną wodą i mieć możliwość spróbować czy jest gotowy

Odkąd stosuję te 3 proste kroki konsystencja ryżu zawsze wychodzi odpowiednia. Ryż nie jest od rozgotowany za bardzo czy napompowany wodą, którą mógłby wchłonąć podczas leżakowania w woreczku.

Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o