Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 60 min (w tym 40 minut w piekarniku)
Porcja dla: ciężko powiedzieć :), forma do pieczenia 25x12x8 cm
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- margaryna – 1/2 kostki
- cukier – 1 szklanka
- jajka – 1 sztuka
- mąka – 2 szklanki
- kakao – 2 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko – 1 szklanka
- dżem truskawkowy – 1 łyżeczka
- Margarynę topimy i studzimy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- W mniejszym naczyniu ucieramy jaja z cukrem.
- Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i mieszamy.
- Do dużego naczynia przelewamy zawartość małego, dodajemy dżem i mleko, wszystko miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy ostudzoną margarynę i miksujemy jeszcze chwilę.
- Murzynka pieczemy ok. 40 minut, sprawdzamy czy jest gotowy wbijając w jego środek wykałaczkę, jeśli po wyjęciu jest zupełnie sucha znaczy, że gotowy.
Podsumowanie: za pierwszym razem połowa masy wypłynęła mi do wnętrza piekarnika, wtedy to dowiedziałem się, że nie warto wypełniać blachy masą po brzegi :D, dalej było już tylko lepiej :). Przepis jest dość prosty i raczej zawsze wychodzi. Nie dodaję żadnych bakalii, orzechów czy polewy (choć można) bo jestem zwolennikiem murzynka w czystej postaci.