Murzynek typu najlepszy na świecie

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 60 min (w tym 40 minut w piekarniku)

Porcja dla: ciężko powiedzieć :), forma do pieczenia 25x12x8 cm

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • margaryna – 1/2 kostki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajka – 1 sztuka
  • mąka – 2 szklanki
  • kakao – 2 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mleko – 1 szklanka
  • dżem truskawkowy – 1 łyżeczka

 

murzynek przepis składniki

 

  1. Margarynę topimy i studzimy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. W mniejszym naczyniu ucieramy jaja z cukrem.
  4. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i mieszamy.
  5. Do dużego naczynia przelewamy zawartość małego, dodajemy dżem i mleko, wszystko miksujemy dokładnie. Na koniec dodajemy ostudzoną margarynę i miksujemy jeszcze chwilę.
  6. Murzynka pieczemy ok. 40 minut, sprawdzamy czy jest gotowy wbijając w jego środek wykałaczkę, jeśli po wyjęciu jest zupełnie sucha znaczy, że gotowy.

 

murzynek przepis
stwierdzam, iż cukier bardzo drobny utarłby się znacznie szybciej niż zwykły…
murzynek przepis
ucieramy, najlepiej aż cukier się zetrze na gładko, ja raczej nigdy nie dotrwałem do tego momentu
murzynek przepis
pamiętajcie, żeby główna misa była dość duża
murzynek przepis
całość łączymy w… całość
murzynek przepis
na koniec margaryna
murzynek przepis
pamiętać wypada o zapełnianiu formy maksymalnie do połowy inaczej wypłynie wszędzie, wiem co piszę
murzynek przepis
ktoś mi powiedział, że jak pęka znaczy dobrze zrobiony :)

 

Podsumowanie: za pierwszym razem połowa masy wypłynęła mi do wnętrza piekarnika, wtedy to dowiedziałem się, że nie warto wypełniać blachy masą po brzegi :D, dalej było już tylko lepiej :). Przepis  jest dość prosty i raczej zawsze wychodzi. Nie dodaję żadnych bakalii, orzechów czy polewy (choć można) bo jestem zwolennikiem murzynka w czystej postaci.

5 komentarzy

5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Kasia D.IlkaKatarzyna KaniasimpliciteKameralna Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kameralna
Gość

Uwielbiam takie proste przepisy. Czy do okrągłej blachy tortowej trzeba podwoić ilość składników?

SIMPLICITE Katarzyna Kędzierska
Admin

Tak, dokładnie tak, tylko uważać bo rośnie bardzo :)

Katarzyna Kania
Gość

moje najulubieńsze ciasto z ulubionych, muszę spróbować wg tego przepisu, dzięki :)

Ilka
Gość
Ilka

Można dodać masło zamiast margaryny?

Kasia D.
Gość

Kocham wszystkie czekoladowe ciasta a chyba właśnie najbardziej murzynek mojej mamy :)