Darmowe
planery, e-booki...

Podziel się:

Darmowe
planery, e-booki...

Pieczywo czosnkowe, chrupiące, pachnące…

Pieczywo czosnkowe

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 20 min

Porcja dla: 2 dość łakomych osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • ciabatta – 1 bochenek lub 4 małe ciabaty
  • czosnek – 4 ząbki
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa
  • sól oraz pieprz

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Pietruszkę kroimy dość drobno.
  3. Pieczywo nacinamy nożem do ok. 3/4 głębokości (dokładnie widać to na zdjęciach poniżej).
  4. Bierzemy papier do pieczenia i kładziemy płasko na blacie. Papier polewamy dość obficie oliwą, na to aplikujemy pietruszkę i wyciskamy nasz czosnek, można bez obierania choć ja tak zepsułem swój szwedzki wyciskacz do czosnku :( . Na całość dajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
  5. Dokładnie wcieramy całą masę w nasze pieczywo uwzględniając każdy zakamarek :).
  6. Całość zawijamy w papier (ten sam) i wrzucamy do piekarnika. Sprawdzamy dość często czy gotowe, pieczemy ok 5-7 minut pamiętając, że chcemy przyrumienić całość zachowując miękki środek (no chyba, że ktoś lubi mega chrupiące).

 

Pieczywo czosnkowe przepis
składniki na papierze
Pieczywo czosnkowe przepis
napychamy wszędzie gdzie się da :)
Pieczywo czosnkowe przepis
a połowa i tak zostanie na rękach…
Pieczywo czosnkowe przepis
tak to mniej więcej wygląda po wtarciu

 

Podsumowanie: niby zwykła buła z czosnkiem a jednak :), świetny dodatek do dań wszelakich, ale sprawdzi się też jako fajna przystawka. Na pewno sprawdzę jeszcze wersję z serem. Początkowo miał to być jedynie dodatek do przepisu na chrupiącego łososia (tu przepis), ale oddzielnie prezentuje się zdecydowanie ładniej :).

 

Przepis inspirowany książką „30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a

Sprawdź Także

Powiadomienia
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments