Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 20 min
Porcja dla: 2 dość łakomych osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- ciabatta – 1 bochenek lub 4 małe ciabaty
- czosnek – 4 ząbki
- świeża natka pietruszki
- oliwa
- sól oraz pieprz
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Pietruszkę kroimy dość drobno.
- Pieczywo nacinamy nożem do ok. 3/4 głębokości (dokładnie widać to na zdjęciach poniżej).
- Bierzemy papier do pieczenia i kładziemy płasko na blacie. Papier polewamy dość obficie oliwą, na to aplikujemy pietruszkę i wyciskamy nasz czosnek, można bez obierania choć ja tak zepsułem swój szwedzki wyciskacz do czosnku :( . Na całość dajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
- Dokładnie wcieramy całą masę w nasze pieczywo uwzględniając każdy zakamarek :).
- Całość zawijamy w papier (ten sam) i wrzucamy do piekarnika. Sprawdzamy dość często czy gotowe, pieczemy ok 5-7 minut pamiętając, że chcemy przyrumienić całość zachowując miękki środek (no chyba, że ktoś lubi mega chrupiące).
Podsumowanie: niby zwykła buła z czosnkiem a jednak :), świetny dodatek do dań wszelakich, ale sprawdzi się też jako fajna przystawka. Na pewno sprawdzę jeszcze wersję z serem. Początkowo miał to być jedynie dodatek do przepisu na chrupiącego łososia (tu przepis), ale oddzielnie prezentuje się zdecydowanie ładniej :).
Przepis inspirowany książką „30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a