Pieczywo czosnkowe, chrupiące, pachnące…

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 20 min

Porcja dla: 2 dość łakomych osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • ciabatta – 1 bochenek lub 4 małe ciabaty
  • czosnek – 4 ząbki
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa
  • sól oraz pieprz

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Pietruszkę kroimy dość drobno.
  3. Pieczywo nacinamy nożem do ok. 3/4 głębokości (dokładnie widać to na zdjęciach poniżej).
  4. Bierzemy papier do pieczenia i kładziemy płasko na blacie. Papier polewamy dość obficie oliwą, na to aplikujemy pietruszkę i wyciskamy nasz czosnek, można bez obierania choć ja tak zepsułem swój szwedzki wyciskacz do czosnku :( . Na całość dajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
  5. Dokładnie wcieramy całą masę w nasze pieczywo uwzględniając każdy zakamarek :).
  6. Całość zawijamy w papier (ten sam) i wrzucamy do piekarnika. Sprawdzamy dość często czy gotowe, pieczemy ok 5-7 minut pamiętając, że chcemy przyrumienić całość zachowując miękki środek (no chyba, że ktoś lubi mega chrupiące).

 

Pieczywo czosnkowe przepis
składniki na papierze
Pieczywo czosnkowe przepis
napychamy wszędzie gdzie się da :)
Pieczywo czosnkowe przepis
a połowa i tak zostanie na rękach…
Pieczywo czosnkowe przepis
tak to mniej więcej wygląda po wtarciu

 

Podsumowanie: niby zwykła buła z czosnkiem a jednak :), świetny dodatek do dań wszelakich, ale sprawdzi się też jako fajna przystawka. Na pewno sprawdzę jeszcze wersję z serem. Początkowo miał to być jedynie dodatek do przepisu na chrupiącego łososia (tu przepis), ale oddzielnie prezentuje się zdecydowanie ładniej :).

 

Przepis inspirowany książką “30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a

3 komentarze

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
chleb żytnimmDżolka Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dżolka
Gość
Dżolka

Wczoraj spróbowałam i wsadziłam dodatkowo do środka ser, pomidory i zioła (oregano, bazylię). Farszu było dużo, więc całość było trzeba związać, żeby się nie rozwaliło w piekarniku. Pyszne jest!

chleb żytni
Gość

Pyszne bułki! Takie też lubię!