Łosoś z chrupiącą skórką

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 40 min

Porcja dla: 2-3 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • filet z łososi ze skórą (bez łusek i ości) – ok. 500 g
  • dymka – mały pęczek
  • papryka chili – 1 sztuka
  • papryka czerwona lub żółta (najlepiej podłużna, ale zwykła też będzie ok) – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • nasiona kopru włoskiego (szukać w dziale z dziwnymi przyprawami)
  • oliwa
  • pieczywo czosnkowe – przepis tutaj

 

Łosoś składniki
zawsze ktoś wlezie w kadr :)

 

  1. Włączamy piekarnik, funkcja grill, pełna moc (u mnie ustawia się na 220 stopni)
  2. Papryki i dymkę (ja zapomniałem kupić więc nie szukajcie jej na zdjęciach :) ) kroimy w grube plastry (usuwamy nasiona z papryczek).
  3. Obie strony łososia kropimy oliwą, solimy i pieprzymy.
  4. Ścieramy na drobnej tarce skórkę z całej cytryny i wcieramy razem z solą i pieprzem w rybę.
  5. Do dość dużego naczynia żaroodpornego (musi wejść łosoś i warzywa po bokach) wlewamy oliwę, sporo i umieszczamy w nim nasz filet skórą do góry.
  6. Wrzucamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy 14 minut.
  7. Wyjmujemy z piekarnika i nożem oraz szczypcami (lub palcami) oddzielamy skórę od reszty nie niszcząc jej przy tym. Przewracamy ją (samą skórę) na drugą stronę, posypujemy szczyptą soli oraz nasionami kopru,  przewracamy na drugą stronę.  Przewracamy przy okazji warzywa żeby się nie spaliły z jednej strony i z powrotem do piekarnika na 5 minut.
  8. Wyjmujemy raz jeszcze, obracamy naszą skórę do pozycji z której zaczęliśmy, solimy, pieprzymy i na (ostatnie już :) ) 5 minut do piekarnika.

 

Łosoś przepis
mniej więcej tyle oliwy wlewamy do naczynia, warzywa kroimy dość grubo
Łosoś przepis
skrapiamy łososia oliwą
Łosoś przepis
zawsze myślałem, że starta skórka da niesmaczny posmak, ale nie :)
Łosoś przepis
precyzyjna operacja skalpowania ryby
Łosoś przepis
ta da

 

Podsumowanie: K. twierdzi, że to najlepszy łosoś jaki jadła! Mi też bardzo smakował, zwłaszcza w zestawieniu z pieczywem czosnkowym. Skórka rzeczywiście wychodzi chrupiąca i smaczna, warzywa bardziej jako dodatek niż integralny składnik całości. Nie wymaga dużo pracy i raczej ciężko coś zepsuć więc tym bardziej polecam :).

 

Przepis inspirowany książką „30 minut w kuchni” Jamie Oliver`a

2 komentarze

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
simpliciteKameralna Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kameralna
Gość

Na łososia to się już czaję od dawna. Dzięki za przepis!

SIMPLICITE Katarzyna Kędzierska
Admin

Życzymy smacznego!