Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla: 2-3 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- mąka – 1 szklanka
- jajka – 1 sztuka
- mleko – 1 szklanka
- masło – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1/4 łyżeczki
- Topimy i studzimy masło.
- Do misy wlewamy mleko i miksujemy je z jajkiem.
- Następnie do naczynia przesiewamy* mąkę, dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy oraz stopione i przestudzone masło.
- Wszystko dokładnie miksujemy.
- Naleśniki smażymy cieniutkie na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Dla bardziej wytrwałych – ciasto na naleśniki po zmiksowaniu powinno odleżeć przykryte ściereczką ok. 20-30 minut , wtedy efekt jest znacznie lepszy.
* wtedy mąką się napowietrza i w efekcie ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze, niecierpliwi niech po prostu wsypią ją jak leci :)
Podsumowanie: naleśniki w czeskiej wersji są bardzo ciekawą alternatywą dla naszych tradycyjny naleśników, ich smak jest nieco inny, bardziej wyraźny, słodki z waniliową nutą. Czesi często jedzą je posmarowane masą orzechową (przepis poniżej) więc postanowiłem sprawdzić ten zestaw jednak powiem szczerze, że trzeba być wielkim fanem zarówno orzechów jak i mega słodkich smaków żeby to zjeść :). Jak dla mnie zestaw zdecydowanie za słodki.
Masa orzechowa:
- orzechy włoskie – 150 g
- cukier – pół szklanki (szaleństwo :) )
- pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
Orzechy mielimy. Mleko trzeba zagotować z cukrem, do tego wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. Gotujemy ok 6 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Całość należy ostudzić (wtedy zgęstnieje jeszcze bardziej) i gotowe.