Pasta jajeczna, przepis z włoskim akcentem

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 3-4 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • jajka* – 4 sztuki
  • ser mascarpone (w temperaturze pokojowej) – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • szczypiorek / pietruszka
  • sól oraz pieprz

 

pasta_mascarpone2

 

  1.  Jajka gotujemy na twardo. I tu od razu kilka złotych rad:
    • jeśli nie chcesz, żeby jajka popękały podczas gotowania wyjmij je wcześniej z lodówki, żeby nabrały trochę temperatury
    • posól wodę, w której będziesz gotować jajka (będzie łatwiej je obrać)
    • na twardo gotujemy ok. 10 minut (jajka wkładamy do wrzącej wody i od tego momentu odmierzamy nasz czas)
  2. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W miseczce rozcieramy mascarpone (nasz włoski akcent :) ) z sokiem z cytryny i łączymy z jajkami.
  4. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i / lub pietruszkę.

 

krojenie
kroimy, siekamy
gotowanie jaj
gotowanie jajek, jak widać jednak pękło :)
Juicy Salif w akcji
Juicy Salif w akcji

 

Podsumowanie: jajka oczywiście pękły podczas gotowania :), ale dzięki soli bardzo łatwo się je obierało, chwilę szukałem w sieci jak zgodnie ze sztuką pokroić jajka w kostkę jednak nic mądrego nie znalazłem więc pokroiłem na pół, potem na plasterki, a potem naparzałem dużym nożem jak leci aż do uzyskania oczekiwanego efektu :). Jak widać na zdjęciach również ikona designu (wyciskarka do cytryn Juicy Salif Philippe Starcka) może być bardzo praktycznym narzędziem w kuchni. Mascarpone nadaje paście delikatną konsystencję oraz ciekawy smak. Warto spróbować.

 

kuchnia
backstage :), co by się nie działo miejsca jest zawsze za mało

 

* Co o jajach wiedzieć trzeba!
Takie oto oznaczenia powinno posiadać każde jajko – X-YY-AABBCCDD. Poniżej znaczenie poszczególnych pozycji. Poza tym pamiętajmy, żeby wybierać jaja mniejsze. Te większe mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur.

 Symbol Znacznie
 X kluczowa pozycja, oznacza sposób chowu kur:
0 – ekologiczny – najlepszy wybór od szczęśliwych kur :)
1 – wolnowybiegowy – wybór dobry
2 – ściółkowy – te wybieramy jeśli dwóch poprzednich nie ma
3 – klatkowy – tych unikamy ze względu na warunki w jakich chodowane są kury
 YY kraj, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski)
AABBCCDD AA – kod województwa
BB – kod powiatu
CC – kod zakresu działalności
DD – kod firmy
Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o