Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla: 3-4 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- jajka* – 4 sztuki
- ser mascarpone (w temperaturze pokojowej) – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- szczypiorek / pietruszka
- sól oraz pieprz
- Jajka gotujemy na twardo. I tu od razu kilka złotych rad:
- jeśli nie chcesz, żeby jajka popękały podczas gotowania wyjmij je wcześniej z lodówki, żeby nabrały trochę temperatury
- posól wodę, w której będziesz gotować jajka (będzie łatwiej je obrać)
- na twardo gotujemy ok. 10 minut (jajka wkładamy do wrzącej wody i od tego momentu odmierzamy nasz czas)
- Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem.
- W miseczce rozcieramy mascarpone (nasz włoski akcent :) ) z sokiem z cytryny i łączymy z jajkami.
- Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i / lub pietruszkę.
Podsumowanie: jajka oczywiście pękły podczas gotowania :), ale dzięki soli bardzo łatwo się je obierało, chwilę szukałem w sieci jak zgodnie ze sztuką pokroić jajka w kostkę jednak nic mądrego nie znalazłem więc pokroiłem na pół, potem na plasterki, a potem naparzałem dużym nożem jak leci aż do uzyskania oczekiwanego efektu :). Jak widać na zdjęciach również ikona designu (wyciskarka do cytryn Juicy Salif Philippe Starcka) może być bardzo praktycznym narzędziem w kuchni. Mascarpone nadaje paście delikatną konsystencję oraz ciekawy smak. Warto spróbować.
* Co o jajach wiedzieć trzeba!
Takie oto oznaczenia powinno posiadać każde jajko – X-YY-AABBCCDD. Poniżej znaczenie poszczególnych pozycji. Poza tym pamiętajmy, żeby wybierać jaja mniejsze. Te większe mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur.
Symbol | Znacznie |
X | kluczowa pozycja, oznacza sposób chowu kur: 0 – ekologiczny – najlepszy wybór od szczęśliwych kur :) 1 – wolnowybiegowy – wybór dobry 2 – ściółkowy – te wybieramy jeśli dwóch poprzednich nie ma 3 – klatkowy – tych unikamy ze względu na warunki w jakich chodowane są kury |
YY | kraj, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski) |
AABBCCDD | AA – kod województwa BB – kod powiatu CC – kod zakresu działalności DD – kod firmy |