Jak odmierzyć 100 g mąki bez wagi… czyli gotowanie dla opornych.

*

Jeśli wpadłeś/wpadłaś tu tylko na chwilę wrzucając do Google frazę “Jak odmierzyć 100 g mąki” to poniżej znajdziesz tabelę z przelicznikiem:

 

ProduktIle gramPrzelicznik
Mąka pszenna100 g3/4 szklanki
Cukier100 g1/2 szklanki
Cukier brązowy110 g1/2 szklanki
Cukier puder120 g1 szklanka
Bułka tarta120 g1 szklanka
Masło / margaryna220 g1 szklanka
Miód25 g1 łyżka
Kakao10 g1 łyżka
Wiórki kokosowe6 g1 łyżka



 

Jeśli jednak dasz się namówić i zostać z nami dłużej, a obiecuję mnóstwo fajnych porad i przepisów, to zobacz co dotychczas upichciliśmy. UWAGA, na tym blogu gotuje Mężczyzna! Dlatego też, większość przepisów ma opis „łatwe w przygotowaniu” :). Co nie oznacza, że nie są pyszne!

 

Radzimy/recenzujemy:

Jak prawidłowo sklarować masło?

Świątynia pyszności w Barcelonie

Recenzja 30 minut w kuchni Jamie Olivier

Przygotowujemy śniadania:

Śniadanie w stylu francuskim czyli mini tosty

Pankejki – naleśniki w wersji amerykańskiej

Przepyszne brioszki

Pieczywo czosnkowe

Palaczinki – naleśniki w czeskiej wersji

Pasta jajeczna z włoskim akcentem

Obiady/kolacyjki:

Ziołowe polędwiczki wieprzowe

Krem z kalafiora z boczkiem i grzankami

Dorsz na klarowanym maśle z warzywami

Erotyczny kurczak z estragonem

Łosoś z chrupiącą skórką

I czasami coś słodkiego do kawy:

Najprostsze na świecie ciasteczka maślane

Brownie i domowe lody bananowe

Murzynek typu najlepszy na świecie

*

Jeśli już potrafisz odpowiedzieć na pytanie pod tytułowym zdjęciem, to zapewne się domyślasz, że znajdziesz tu wpisy z dużą dozą dystansu do gotowania :).

 

W tym wpisie odwołam się do podstaw podstaw (nie bez powodu to słowo występuje dwukrotnie :) ) związanych z gotowaniem na własną rękę. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Żeby wszystko było jasne, nie jestem szefem kuchni znanej restauracji (ani generalnie szefem jakiejkolwiek kuchni poza swoją prywatną :) ) więc nie będziemy się tu zagłębiać w meandry złożonych przepisów czy też konkretnej kuchni regionalnej. Bazował będę na swoich doświadczeniach. Będzie prosto, szybko, z dystansem i w efekcie smacznie (miejmy nadzieję). 

 

Żeby nie tworzyć złudnego obrazu kuchni idealnej, w której wszystko się zawsze udaje będę się Wami dzielił także porażkami kulinarnymi, co w wielu przypadkach będzie zapewne ciekawsze od samego gotowania :).

 

Powyżej kuchnia, która będzie nam towarzyszyć w kulinarnych eksperymentach oraz zestaw kuchenny którym dysponuję. Nie znajdziecie tu raczej zbyt skomplikowanych urządzeń.

 



Odpowiadając na kilka kluczowych i często frustrujących pytań:

– 1 –

SZKLANKA – występuję w przepisach bardzo często, jednak jak wiadomo nie istnieje jeden, uniwersalny rozmiar szklanki. “Przepisowa” szklanka ma pojemność ćwierć litra (250 ml), zobrazuję to bazując na dość popularnych szklankach, tak czy inaczej jeśli nie masz wyczucia warto wyposażyć się w miarkę do cieczy, choćby w podstawowej wersji. Jak widać, słynny czerwony kubek NESCAFE ma pojemność dokładnie 250 ml!
jak-odmierzyc

 

– 2 –

ŁYŻKA I ŁYŻECZKA – czubata, płaska… tak, w przepisach wielkość ma znaczenie :), nie zagłębiając się w szczegóły pamiętajmy, że dosypując jedną łyżkę soli zamiast łyżeczki osiągnięty efekt na pewno będzie inny :),

lyzki

– 3 –

NÓŻ – nie dajmy się zwieść błyszczącym, obszernym zestawom, w zupełności wystarczą nam dwa, mały i duży bo kto by używał oddzielnego noża do sera chociażby…

noze

– 4 –

I kluczowe pytanie: Jak odmierzyć 100 g bez wagi? Jak w łatwy sposób odmierzyć określoną ilość danego produktu nie posiadając wagi w kuchni? Otóż jest na to rada, poniżej przydatna tabelka z najpopularniejszymi produktami wraz z informacją jak odmierzyć ich daną ilość za pomocą szklanki (o pojemności 250 ml czyli np. czerwonego kubka NESCAFE) lub łyżki:

 

ProduktIle gramPrzelicznik
Mąka pszenna100 g3/4 szklanki
Cukier100 g1/2 szklanki
Cukier brązowy110 g1/2 szklanki
Cukier puder120 g1 szklanka
Bułka tarta120 g1 szklanka
Masło / margaryna220 g1 szklanka
Miód25 g1 łyżka
Kakao10 g1 łyżka
Wiórki kokosowe6 g1 łyżka

To tyle na początek, w następnym wpisie zajęcia praktyczne :).

 

4 komentarze

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
zosiaDomdaywithcoffeeKasia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Świetnie! Przelicznik wydrukuję i będzie wisiał na lodówce. A do odmierzania mąki też korzystam z kubka Nescafe ;)

daywithcoffee
Gość

ale super! jako studentka mieszkająca w studenckim mieszkaniu prawie przy każdym poważniejszym gotowaniu mam problem z odmierzaniem! bardzo mi się przyda ten post!

zosia
Gość
zosia

Kocham Cię tak bardzo ?

Dom
Gość
Dom

Na bloga simplicite trafilam dzieki temu wpisowi… :) i to miedzy innymi dzieki niemu zostalam stala czytelniczka i zagladam do Was juz od ponad roku. Pozdrawiam serdecznie Was oboje!