*
Jeśli wpadłeś/wpadłaś tu tylko na chwilę wrzucając do Google frazę „Jak odmierzyć 100 g mąki” to poniżej znajdziesz tabelę z przelicznikiem:
Produkt | Ile gram | Przelicznik |
Mąka pszenna | 100 g | 3/4 szklanki |
Cukier | 100 g | 1/2 szklanki |
Cukier brązowy | 110 g | 1/2 szklanki |
Cukier puder | 120 g | 1 szklanka |
Bułka tarta | 120 g | 1 szklanka |
Masło / margaryna | 220 g | 1 szklanka |
Miód | 25 g | 1 łyżka |
Kakao | 10 g | 1 łyżka |
Wiórki kokosowe | 6 g | 1 łyżka |
Jeśli jednak dasz się namówić i zostać z nami dłużej, a obiecuję mnóstwo fajnych porad i przepisów, to zobacz co dotychczas upichciliśmy. UWAGA, na tym blogu gotuje Mężczyzna! Dlatego też, większość przepisów ma opis „łatwe w przygotowaniu” :). Co nie oznacza, że nie są pyszne!
Radzimy/recenzujemy:
Jak prawidłowo sklarować masło?
Świątynia pyszności w Barcelonie
Recenzja 30 minut w kuchni Jamie Olivier
Przygotowujemy śniadania:
Śniadanie w stylu francuskim czyli mini tosty
Pankejki – naleśniki w wersji amerykańskiej
Palaczinki – naleśniki w czeskiej wersji
Pasta jajeczna z włoskim akcentem
Obiady/kolacyjki:
Krem z kalafiora z boczkiem i grzankami
Dorsz na klarowanym maśle z warzywami
Erotyczny kurczak z estragonem
I czasami coś słodkiego do kawy:
Najprostsze na świecie ciasteczka maślane
Brownie i domowe lody bananowe
Murzynek typu najlepszy na świecie
*
Jeśli już potrafisz odpowiedzieć na pytanie pod tytułowym zdjęciem, to zapewne się domyślasz, że znajdziesz tu wpisy z dużą dozą dystansu do gotowania :).
W tym wpisie odwołam się do podstaw podstaw (nie bez powodu to słowo występuje dwukrotnie :) ) związanych z gotowaniem na własną rękę. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w kuchni na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Żeby wszystko było jasne, nie jestem szefem kuchni znanej restauracji (ani generalnie szefem jakiejkolwiek kuchni poza swoją prywatną :) ) więc nie będziemy się tu zagłębiać w meandry złożonych przepisów czy też konkretnej kuchni regionalnej. Bazował będę na swoich doświadczeniach. Będzie prosto, szybko, z dystansem i w efekcie smacznie (miejmy nadzieję).
Żeby nie tworzyć złudnego obrazu kuchni idealnej, w której wszystko się zawsze udaje będę się Wami dzielił także porażkami kulinarnymi, co w wielu przypadkach będzie zapewne ciekawsze od samego gotowania :).
Powyżej kuchnia, która będzie nam towarzyszyć w kulinarnych eksperymentach oraz zestaw kuchenny którym dysponuję. Nie znajdziecie tu raczej zbyt skomplikowanych urządzeń.
Odpowiadając na kilka kluczowych i często frustrujących pytań:
– 1 –
SZKLANKA – występuję w przepisach bardzo często, jednak jak wiadomo nie istnieje jeden, uniwersalny rozmiar szklanki. „Przepisowa” szklanka ma pojemność ćwierć litra (250 ml), zobrazuję to bazując na dość popularnych szklankach, tak czy inaczej jeśli nie masz wyczucia warto wyposażyć się w miarkę do cieczy, choćby w podstawowej wersji. Jak widać, słynny czerwony kubek NESCAFE ma pojemność dokładnie 250 ml!
– 2 –
ŁYŻKA I ŁYŻECZKA – czubata, płaska… tak, w przepisach wielkość ma znaczenie :), nie zagłębiając się w szczegóły pamiętajmy, że dosypując jedną łyżkę soli zamiast łyżeczki osiągnięty efekt na pewno będzie inny :),
– 3 –
NÓŻ – nie dajmy się zwieść błyszczącym, obszernym zestawom, w zupełności wystarczą nam dwa, mały i duży bo kto by używał oddzielnego noża do sera chociażby…
– 4 –
I kluczowe pytanie: Jak odmierzyć 100 g bez wagi? Jak w łatwy sposób odmierzyć określoną ilość danego produktu nie posiadając wagi w kuchni? Otóż jest na to rada, poniżej przydatna tabelka z najpopularniejszymi produktami wraz z informacją jak odmierzyć ich daną ilość za pomocą szklanki (o pojemności 250 ml czyli np. czerwonego kubka NESCAFE) lub łyżki:
Produkt | Ile gram | Przelicznik |
Mąka pszenna | 100 g | 3/4 szklanki |
Cukier | 100 g | 1/2 szklanki |
Cukier brązowy | 110 g | 1/2 szklanki |
Cukier puder | 120 g | 1 szklanka |
Bułka tarta | 120 g | 1 szklanka |
Masło / margaryna | 220 g | 1 szklanka |
Miód | 25 g | 1 łyżka |
Kakao | 10 g | 1 łyżka |
Wiórki kokosowe | 6 g | 1 łyżka |
To tyle na początek, w następnym wpisie zajęcia praktyczne :).