Trochę świń(toszenia) czyli ziołowe polędwiczki wieprzowe

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 50 min (w tym 40 min w piekarniku)

Porcja dla: 2-3 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • polędwica wieprzowa – 1 sztuka (ok. 500 g)
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • czosnek mielony – 1 łyżeczka
  • majeranek tarty – 1 łyżeczka
  • kminek mielony – 1/2 łyżeczki
  • pietruszka (do ozdoby głównie)
  • olej (najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy) – 2 łyżki

 

polędwiczki wieprzowe w ziołach składniki

 

  1. Polędwicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
  2. Wszystkie zioła dokładnie mieszamy w małej miseczce, a następnie obtaczamy w nich naszą polędwicę wklepując jak najwięcej ziół.
  3. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni żeby się nagrzał.
  4. Na dość mocno rozgrzaną patelnie (na mojej kuchence poziom 7/10) wlewamy olej i obsmażamy polędwicę z każdej strony (żeby zamknąć soki w środku dla soczystości mięsa, ja to robię dosłownie po pół minuty z każdej strony do uzyskania ładnego przysmażenia).
  5. Następnie przekładamy polędwicę (razem z tłuszczem i wszystkim co na patelni pozostało) do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę wody i wrzucamy do piekarnika na ok. 40 minut.

 

polędwiczki wieprzowe w ziołach
dokładnie wklepujemy wszystkie zioła
polędwiczki wieprzowe w ziołach obsmażanie
obsmażamy na ładny kolor z każdej strony :), dosłownie 3 minuty
polędwiczki wieprzowe w ziołach
ta da!

 

Podsumowanie: przepis jest prosty, a efekt smaczny i naprawdę robi pozytywne wrażenie na każdym kto spróbuje :). Polecam na kanapki (świeża ciabatta, pomidor, ser…), ale także obiadowo do ziemniaczków choćby. Istotnym aspektem dla wielu może być także mała liczba naczyń do mycia po fakcie :).

Show comments (One Comment)

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Piotrek Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Piotrek
Gość
Piotrek

Bardzo fajny przepis, prosty a zarazem efektowny. Dzięki!