Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min (w tym 15 minut leżakowania)
Porcja dla: 2-3 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- mąka – 1 szklanka
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 3/4 szklanki
- rozpuszczone masło – 40 gram
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cukier puder – 2 czubate łyżki
- sól
- Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło.
- Odstawiamy na 15-20 minut.
- Smażymy z obu stron na suchej, średnio rozgrzanej (żeby dać czas ciastu na wyrośnięcie) patelni teflonowej, najlepiej dość małej, choć masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa i na dużej też można robić dość małe, grube naleśniki.
Podsumowanie: ze wszystkich naleśników te są moją ulubioną wersją :). Zapewne świetnie by pasował do nich syrop klonowy choć z dżemem i mlekiem równie dobrze smakują.