Pankejki – naleśniki w wersji amerykańskiej

 

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min (w tym 15 minut leżakowania)

Porcja dla: 2-3 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • mąka – 1 szklanka
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 3/4 szklanki
  • rozpuszczone masło – 40 gram
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier puder – 2 czubate łyżki
  • sól

przepis na naleśniki amerykańskie pancake

 

  1. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy roztrzepane jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło.
  2. Odstawiamy na 15-20 minut.
  3. Smażymy z obu stron na suchej, średnio rozgrzanej (żeby dać czas ciastu na wyrośnięcie) patelni teflonowej, najlepiej dość małej, choć masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa i na dużej też można robić dość małe, grube naleśniki.

 

przepis na naleśniki amerykańskie pancake

przepis na naleśniki amerykańskie pancake

przepis na naleśniki amerykańskie pancake

przepis na naleśniki amerykańskie pancake

 

Podsumowanie: ze wszystkich naleśników te są moją ulubioną wersją :). Zapewne świetnie by pasował do nich syrop klonowy choć z dżemem i mlekiem równie dobrze smakują.

 

Show comments (One Comment)

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Pankejki – naleśniki w wersji amerykańskiej"

avatar
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość

Są przepyszne, ale ilość składników zdecydowanie radzę podwoić, żeby starczyło dla 2-3 osób :)