Prosta tarta z kremem i truskawkami.
Stopień trudności:
Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 60 min w lodówce + 45 min w piekarniku
Porcja dla: składników wystarczyło na 2 małe tarty o średnicy 11 cm i jedną dużą o średnicy 26 cm
Lista zakupów:
Spód:
- mąka pszenna tortowa – 250 g (ok. 2 szklanki)
- masło (min. 82% tłuszczu) – 150 g (kostka)
- cukier – 3 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- szczypta soli
Krem:
- ser mascarpone – 250 g
- mleko zagęszczone słodzone (np. takie w puszce) – 250 ml (ok. 1 szklanka)
- jajka – 2 sztuki
+ owoce – truskawki, maliny, borówki, co kto lubi
- Mąkę przesiewamy do sporej misy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i szczyptę soli. Rozcieramy rękami do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Dodajemy jajko i dalej mieszamy. Formujemy kulę, rozpłaszczamy na papierze do pieczenia i do lodówki na godzinkę.
- Po wyjęciu ciasto wałkujemy do grubości ok. 1/2 cm (można poprószyć mąką żeby się nie kleiło). Wykładamy ciastem formę dociskając boki i wrzucamy z powrotem do lodówki na czas nagrzewania piekarnika (do 190 stopni).
- Przed pieczeniem tartę przykrywamy folią aluminiową i dociążamy czymś na górze, np. pokrojonymi w połówki jabłkami, marchewką itp., można alternatywnie widelcem nakłuć ciasto, generalnie chodzi o to żeby ciasto się nie podniosło.
- Pieczemy przez 15 min -> potem przez 12 min bez folii i jabłek ->, a następnie jeszcze przez 12 min już z kremem (patrz następny pkt.).
- Krem robimy po prostu miksując razem mascarpone, mleko zagęszczone i jajka. Gotowy krem wylewamy na ciasto j.w.
Podsumowanie: po takiej dawce soczystych zdjęć komentarz jest chyba zbędny :).