Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 30 min
Porcja dla: 4 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- makaron typu wstążki – 250 gram
- cytryna – 1 sztuka
- bazylia – pęczek
- parmezan – 80 gram
- jajko – 1 sztuka
- oliwa
- sól i pieprz
- Dokładnie oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej misy. Białko nie będzie nam potrzebne.
- Parmezan (lub inny twardy, słony ser) ucieramy na tarce.
- Bazylię dzielimy na dwie części, jedną z nich kroimy na dość grube kawałki drugą zaś ucieramy w moździerzu na pastę.
- Ścieramy skórkę z cytryny.
- Startą skórkę, sok z połówki owej cytryny razem z bazylią (pastą i tą posiekaną) aplikujemy do naszego żółtka.
- Dolewamy półtorej łyżki oliwy, wszystko dość solidnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy kluchy i teraz ważna rzecz – zanim je odcedzimy, przelewamy ok. 3-4 łyżki wody, w której się dotowały do naszej misy z pozostałymi składnikami.
- Wrzucamy kluchy do misy, mieszamy wszystko, doprawiamy wedle uznania i szybko jemy, gdyż najlepsze są świeżo wyjęte z wody :).
Podsumowanie: makaronów nie jadam więc ten przepis spraktykowałem specjalnie z dedykacją dla K. :), twierdzi, że smaczny i rzeczywiście ma w sobie wszystkie smaki lata.
Smacznego!