Makaron typu wspomnienie lata

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 4 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • makaron typu wstążki – 250 gram
  • cytryna – 1 sztuka
  • bazylia – pęczek
  • parmezan – 80 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

makaron przepis

 

  1. Dokładnie oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej misy. Białko nie będzie nam potrzebne.
  2. Parmezan (lub inny twardy, słony ser) ucieramy na tarce.
  3. Bazylię dzielimy na dwie części, jedną z nich kroimy na dość grube kawałki drugą zaś ucieramy w moździerzu na pastę.
  4. Ścieramy skórkę z cytryny.
  5. Startą skórkę, sok z połówki owej cytryny razem z bazylią (pastą i tą posiekaną) aplikujemy do naszego żółtka.
  6. Dolewamy półtorej łyżki oliwy, wszystko dość solidnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  7. Gotujemy kluchy i teraz ważna rzecz – zanim je odcedzimy, przelewamy ok. 3-4 łyżki wody, w której się dotowały do naszej misy z pozostałymi składnikami.
  8. Wrzucamy kluchy do misy, mieszamy wszystko, doprawiamy wedle uznania i szybko jemy, gdyż najlepsze są świeżo wyjęte z wody :).

 

Podsumowanie: makaronów nie jadam więc ten przepis spraktykowałem specjalnie z dedykacją dla K. :), twierdzi, że smaczny i rzeczywiście ma w sobie wszystkie smaki lata.

 

przepis na makaron
zadanie wymaga precyzji… więc K. się tym zajęła
przepis na makaron
wygląda jak rozwodniona jajecznica, ale gwarantuję, że w połączeniu z makaronem zyska na urodzie :)
przepis na makaron
efekt końcowy w całej okazałości

 

 Smacznego!

Komentarze (Dodaj jako pierwsza!)

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o