Przepis na porowego kurczaka.
Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 40 min
Porcja dla: 2 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- pierś z kurczaka – 2 sztuki
- por – 1 duży lub 2 mniejsze
- suszony tymianek
- masło – 6 łyżek
- ostra papryka w proszku
- mąka – 1 łyżka
- śmietana 30% – 1/4 szklanki + 1 łyżka
- ziemniaki
- cytryna
- sól i pieprz
- Poza składnikami musimy się wyposażyć w dwa dość duże garnki oraz patelnię. Piersi płuczemy i oczyszczamy, powinny być w miarę cienkie więc w razie potrzeby kroimy wzdłuż na dwa kawałki lub rozbijamy. Gotowe piersi posypujemy ostrą papryką z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem, połową łyżeczki tymianku i obtaczamy w mące. Pozbawiamy pora zbędnych elementów (wszystko co ciemnozielone), kroimy wzdłuż na 4 części, myjemy, a następnie kroimy na małe kawałki jak na obrazkach poniżej.
- Do jednego z garnków aplikujemy dwie solidne łyżki masła i grzejemy na średniej mocy aż się stopi. Następnie wrzucamy doń pora, pół łyżeczki tymianku i doprawiamy solą. Pozostając na średniej mocy smażymy tą mieszankę 4-5 minut mieszając co jakiś czas. Ważne żeby moc nie była za duża, nie chcemy pora przyrumienić.
- Do drugiego garnka wlewamy zimną wodę, solimy ją i wstawiamy obrane i umyte ziemniaki, powinny się ugotować mniej więcej na koniec działań.
- Naszego pora, po smażeniu, dusimy ok. 10-12 minut, powinien się zrobić miękki, mieszamy co jakiś czas.
- Pod koniec duszenia pora rozgrzewamy patelnię dość mocno, aplikujemy na nią dwie łyżki masła i obsmażamy kurczaka z obu stron (1-2 min na stronę) i odstawiamy na bok.
- Do pora stopniowo wlewamy ok. 1/4 szklanki śmietany i na małym ogniu czekamy aż się zagotuje (bez przykrywania).
- Do pora przerzucamy naszego kurczaka i dusimy całość jeszcze ok. 2 minuty.
- W tym czasie odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich 2 łyżki masła, 1 łyżkę śmietany, solidnie doprawiamy solą i ubijamy na puree.
- Podajemy solidnie doprawione pieprzem i skropione sokiem z cytryny.
Podsumowanie: idealny zestaw na niedzielny obiad :). Nie sądziłem, że z pora i kilku dodatków może powstać coś tak ciekawego. Sam por świetnie się komponuje z odrobiną soku z cytryny, pieprzem i ostrą papryką w tle. Zdecydowanie polecam wszystkim fanom tradycyjnych obiadków w stylu „mamy” :).