Small in size big in taste. Przepis na najlepsze burgery ever.

Najlepsze domowe burgery.

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • wołowina – koniecznie dobrej jakości, ja przygotowałem burgery z… tatara :) i wyszło wyśmienicie – użyłem ok. 300 gram
  • bułki hamburgerowe lub po prostu kajzerki
  • ser cheddar
  • cebula
  • ogórki korniszony 
  • czosnek
  • sól morska
  • jajko
  • sałata
  • pieprz
  • oliwa
  • musztarda 
  • ketchup

 

przepis na burgery

 

  1. Połowę średniej cebuli kroimy w kostkę i szklimy ją na patelni polanej oliwą (ok. 1-2 łyżki).
  2. Do mięsa aplikujemy zeszkloną cebulkę, jedno jajko, wyciskamy duży ząbek czosnku i solidnie doprawiamy solą morską oraz pieprzem, solidnie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową na średniej mocy i skrapiamy ją lekko oliwą. Formujemy kotlety, osobiście nie lubię tych w grubej wersji więc formuję kotlety wielkości bułki oraz grubości ok. 1 cm czyli płaskie jak się da :) (tzn. ja lepię kotlety – przyp. K. – i zawsze są za grube więc rozpłaszczam na maksa, żeby spełnić wysokie wymagania MM :).
  4. Na patelni układamy kotlet i smażymy ok. 2-3 minuty z jednej strony po czym przewracamy go na drugą, układamy na nim plaster sera i smażymy kolejne 3 minuty, powinno wystarczyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji sera.
  5. W tym samym czasie układamy obok kotleta, na patelni przekrojoną na pół i lekko skropioną oliwą bułkę aż się przyrumieni.
  6. Po usmażeniu, przyrumienieniu itd. dolną część bułki smarujemy dość cienko ostrą (jak kto lubi) musztardą, układamy liść sałaty, kotlet z roztopionym serem, kilka plastrów ogórka, cebuli oraz solidną porcję gęstego, powolnie spływającego ketchupu :).

 

 

przepis na burgery

 krwisto czerwony i soczysty tatar :)

 

przepis na burgery

 3 minuty na jedną stroną w zupełności wystarczą, żeby tatara przekształcić w główny składnik domowego burgera

 

przepis na burgery

 

Podsumowanie: burgera należy obowiązkowo przebić wykałaczką, wstawić w tle amerykańską flagę i konsumując popić zimną colą nucąc amerykański hymn narodowy. Tylko wtedy smakują najlepiej! To w istocie najlepszy burger jaki jadłem (i ja też – przyp. K.), nieskomplikowany, prosty i szybki w przygotowaniu. Bez udziwnień. Najważniejsze są dobrej jakości składniki, przede wszystkim wołowina, niestety nie jest prosto takową znaleźć. Przyznam, że wersja z tatarem sprawdziła się w 100%, choć był to tatar z Sokołowa ;). Moda na burgerownie powoli przemija, ale domowy burger to zupełnie co innego!

2 komentarze

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
simplicitesuccesik Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
succesik
Gość
succesik

Super przepis, też przygotowuję w domu dla siebie i rodziny takie burgery :) Są smaczne i zdrowsze niż te w McDonaldzie.

SIMPLICITE Katarzyna Kędzierska
Admin

No jasne! McDonald wymięka przy takich domowych burgerach ;)