Szaszłyki z kurczaka w obłędnym sosie

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 30 min

Porcja dla: 3 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • pierś z kurczaka – 2-3 sztuki
  • świeża kolendra – 1/2 pęczka
  • papryka chili – 1 sztuka
  • czosnek – pół ząbka
  • masło arachidowe – 3 łyżki
  • świeży imbir – kawałek ok. 2 cm
  • limonka – 2 sztuki
  • sos sojowy
  • płynny miód
  • oliwa
  • sól morska i pieprz

 

szaszłyk z kurczaka przepis

 

  1. Włączamy piekarnik w funkcji grill na pełną moc. Wykałaczki, na które będziemy nadziewać kurczaka moczymy w wodzie.
  2. Do blendera wrzucamy prawie wszystkie składniki czyli: kolendrę (z łodyżkami), chili pozbawioną szypułki, obrany czosnek, masło arachidowe, obrany i pokrojony grubo imbir, łyżeczkę sosu sojowego, skórkę otartą z naszych limonek i sok z jednej z nich. Do tego dolewamy trochę wody, nasz sos po zmiksowaniu powinien mieć konsystencję rzadkiej pasty. Doprawiamy do smaku.
  3. Kurczaka po oczyszczeniu kroimy na dość grube kawałki i wbijamy na namoczone wykałaczki nacinając lekko mięsko z każdej strony.
  4. Połowę sosu przekładamy do miseczki, drugą połowę wcieramy dokładnie w nasze szaszłyki. Na koniec całość skrapiamy oliwą i solimy.
  5. W piekarniku (na górnej półce) pieczemy ok. 8-10 min., aż zrobi się złocisty. Następnie wyjmujemy, obracamy na drugą stronę, skrapiamy miodem i do piekarnika na kolejne 8-10 min.
  6. Podajemy z limonką, którą warto skropić szaszłyki – da nam to fajny kontrast wobec słodkości masła orzechowego.

 

szaszłyk z kurczaka przepis
sos sojowy i miód okazały się wyjątkowo fotogeniczne
szaszłyk z kurczaka przepis
cóż za kontrast kolorystyczny :)
szaszłyk z kurczaka przepis
limonka ze skórki otarta
szaszłyk z kurczaka przepis
już sam miks kolorów jest mega apetyczny
szaszłyk z kurczaka przepis
dokładnie wcieramy sos w kurczaka
szaszłyk z kurczaka przepis
żeby dorzucić trochę zielonego do zestawu zrobiłem ekspresową sałatkę z rukoli, soku z cytryny, oliwy oraz soli i pieprzu, polecam!

 

Podsumowanie: przepis wymaga od nas raptem pokrojenia kurczaka, nabicia go na wykałaczki i wrzucenia składników sosu do blendera więc pracy nie ma zbyt wiele. Gwarantuję, że efekty smakowe tych kilku czynności są oszałamiające :).

2 komentarze

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Agnieszka ChodkiewiczByJagnaBlog Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ByJagnaBlog
Gość

Tak mi z tego przepisu wychodzi, że zużywamy tylko połowę sosu? Co robimy z tą połową przełożoną do miseczki?

Agnieszka Chodkiewicz
Gość
Agnieszka Chodkiewicz

No właśnie co z tym sosem?