Tołpyga zapiekana z warzywami.
Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 60 min
Porcja dla: 2 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- filet z tołpygi (lub innej ryby np. dorsza) – ok. 300-400 gram
- małe ziemniaki – 10 sztuk
- marchewka – 1 duża
- kostka warzywna
- cytryna – 1 sztuka
- świeży rozmaryn lub tymianek
- sól i pieprz
- oliwa
- papryka, kukurydza – opcjonalnie
- Obieramy ziemniaki, marchewkę po oczyszczeniu kroimy w dość grube plastry i wrzucamy garnka razem z z gałązką rozmarynu oraz kilkoma ziarenkami pieprzu, zalewamy wodą i gotujemy. Do gotującej się wody dorzucamy kostkę warzywną i gotujemy całość jakieś 12 minut aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Filet z ryby dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki, marchewkę oraz jedną chochlę wywaru w którym się gotowały, opcjonalnie dorzucamy pokrojoną w paski paprykę oraz kukurydzę. Na wierzch układamy kilka gałązek rozmarynu a na samą górę nasza rybę. Całość polewamy dwiema łyżkami oliwy i do piekarnika.
- Pieczemy jakieś 20-25 minut (w zależności od grubości filetu), jeśli chcemy całość przyrumienić to na ostatnie 5 minut przekładamy wszystko na górną półkę i włączamy opcję grill na maksymalną temperaturę.
Podsumowanie: jako, że tołpyga jest rybą z rodziny karpiowatych (o czym wcześniej nie wiedziałem) nie każdemu przypadnie go gustu, ja niestety zaliczam się do tego grona :). Ziemniaki oraz marchewka przygotowane w ten sposób wychodzą bardzo smaczne, chcąc urozmaicić potrawę dorzuciłem paprykę oraz kukurydzę jednak ten zabieg nie szczególnie wniósł coś do samej potrawy. Jeśli macie swoje, sprawdzone przepisy na zapiekaną rybę podzielcie się w komentarzu.