Duszone roladki z piersi kurczaka nadziewane serem i pietruszką.
Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 45 min
Porcja dla: 2 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- filet z piersi kurczaka – 2 sztuki
- natka pietruszki – 3 łyżki drobno posiekanej
- ser wędzony – ok. 70 g
- marchewka – 2 sztuki, duże
- ziemniaki – 4 sztuki, duże
- klarowane masło (alternatywnie zwykłe) – 1 łyżka
- czosnek w proszku – 1,5 łyżeczki
- papryka ostra w proszku – 3/4 łyżeczki
- sól i pieprz
- Na kuchence ustawiamy dość duży garnek, aplikujemy łyżkę masła, łyżę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i włączamy na dość małej mocy.
- Jak już się nam masło roztopi, wrzucamy doń pokrojoną w dość grube plastry marchewkę i całość zalewamy wodą aż do przykrycia marchewki, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.
- W międzyczasie filety oczyszczamy z błonek itp., myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy delikatnie do mniej więcej grubości ręki uważając żeby nie robić dziur.
- Tak przygotowane filety doprawiamy od strony wewnętrznej czosnkiem, ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
- Na przyprawionej stronie układamy pocięty w słupki ser (jak na foto poniżej) i posypujemy każdy filet jedną łyżką pietruszki.
- Zwijamy wszystko tak, żeby szczelnie zamknąć zawartość i utrwalamy ten efekt wykałaczkami, doprawiamy solą oraz pieprzem z zewnątrz.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w dość grubą kostkę.
- Po wcześniej wspomnianych 15 minutach do naszego garnka dorzucamy ziemniaki, a na samej górze układamy nasze filety (powinny się ugotować na parze więc niech nie pływają w wodzie). Całość gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną ziemniaki, ok 15-20 minut.
Podsumowanie: zestaw w sam raz dla każdego, kto ceni sobie prozdrowotne korzyści przygotowywania posiłków na parze, bez smażenia. Ważne jest, żeby szczelnie zamknąć zawartość filetów, w przypadku jednej z piersi mi się nie udało i w efekcie otrzymałem serowe warzywa :). Smacznego!