Kurczak w glazurze po japońsku. W 20 minut!

Kurczak w glazurze po japońsku.

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 20 min 

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • filet z piersi kurczaka – 2 sztuki
  • olej arachidowy – 1 łyżka
  • szczypiorek
  • ciemny sos sojowy – 40 ml
  • wino ryżowe (alternatywnie półwytrawne sherry) – 40 ml
  • cukier (najlepiej gruboziarnisty) – 1,5 łyżki

 

przepis na kurczaka w glazurze po japońsku

 

  1. Sos sojowy, wino (cherry) oraz cukier mieszamy w małym garnku i gotujemy na małym ogniu aż do roztopienia cukru.
  2. Rozgrzewamy olej arachidowy na patelni, piersi kroimy w poprzek na paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż się przyrumienią.
  3. Do kurczaka wlewamy zawartość garnka czyli naszą glazurę, cierpliwie gotujemy całość na dość dużej, aż większość płynu wyparuje, a na kurczaku pozostanie ciemna, gęsta glazura. 
  4. Gotowe danie przyozdabiamy pokrojonym w cienkie paski szczypiorkiem.

 

przepis na kurczaka w glazurze po japońsku
Na początku kurczak może być raczej blady i mało apetyczny :), trzeba cierpliwie poczekać, aż większość płynu odparuje wtedy robi się ciekawie.
przepis na kurczaka w glazurze po japońsku
Efekt końcowy robi wrażenie, a jak pięknie kontrastuje ze szczypiorkiem :)

 

Podsumowanie: mega prosty, szybkie i smaczne danie. Smak odbiega od tego co na ogół jemy, jest słodko-orientalny :). Jako dodatek koniecznie coś kontrującego słodkie smaki np. surówka z białej kapusty (duża garść posiekanego szczypiorku też się sprawdzi). Polecam!

 

3 komentarze

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marzec w obiektywie. Instagram mix nr 3 - SimplicitesimpliciteKameralna Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kameralna
Gość

Lubię takie proste, szybkie i smaczne dania. Ogólnie u mnie króluje kurczak, jeśli chodzi o mięso. Nigdy nie miałam oleju arachidowego, czy można zastąpić go zwykłym rzepakowym?

SIMPLICITE Katarzyna Kędzierska
Admin

Dorota, myślę, że rzepakowy też może być – nie próbowałam, ale smak kurczaka głównie płynie z samej glazury. Spróbuj, jak nie wyjdzie to zrzucimy winę na olej :)

trackback

[…] jedzenie sprawia mi dużo radości… 1. Domowe, własnoręcznie przygotowane tiramisu 2. Kurczak w glazurze po japońsku 3.  Mam fantastycznych ludzi w biurze – przynoszą słodkości do pracy! 4. Nowe buty to […]