Darmowe
planery, e-booki...

Podziel się:

Darmowe
planery, e-booki...

Pasta z makreli, śniadanie w dwóch odsłonach

pasta z makreli

Pasta z makreli, śniadanie w dwóch odsłonach.

 

Stopień trudności:  latwe

Czas przygotowania: ok. 15 min

Porcja dla: 2 osób

 

Do przygotowania potrzebować będziemy:

  • wędzona makrela – ok. 300-400 gram
  • jajka ugotowane na twardo (gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie) – 3 sztuki
  • ogórek kiszony – 3 średnie sztuki
  • majonez – 1 czubata łyżka
  • chrzan – 3 łyżeczki (opcjonalnie)
  • cebula – pół (opcjonalnie)
  • cytryna (opcjonalnie)
  • sól oraz pieprz

 

pasta z makreli

pasta z makreli

 

Ta pasta z wędzonej makreli to przepis mojej mamusi. To jedna z niewielu rzeczy, które potrafię zrobić w kuchni. Oczywiście, MM nie byłby sobą, gdyby nie wtrącił swoich paru groszy do przepisu. I tak, pasta w naszym domu występuje w dwóch wersjach. Ja uwielbiam wersję podstawową (makrela + jajka+ ogórki + majonez + sól, pieprz do smaku). MM do wersji bazowej dodaje zawsze chrzan, cebulę, cytrynę i, o zgrozo, polewa całość keczupem.

  1. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę jajka, majonez oraz doprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Opcjonalnie – do przygotowanej pasty dodajemy chrzan, pokrojoną w drobną kostkę oraz przelaną wrzątkiem cebulę i kropimy cytryną.



 

pasta z makreli

pasta z makreli

pasta z makreli

pasta z makreli

 

Podsumowanie: szybkie i smaczne śniadanie, wedle uznania można dorzucić szczypiorek, kukurydzę, pietruszkę, szczypiorek lub co kto lubi. Razem z pełnoziarnistym pieczywem, doskonałe śniadanko zwłaszcza o tej porze roku, gdy szaleją bakterie i wirusy. Makrela zawiera kwasy Omega i baardzo dużo selenu – bardzo nam potrzebnego.

 

pasta z makreli

Sprawdź Także

Powiadomienia
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments