Truskawki zapiekane w koglu moglu.
Stopień trudności:
Czas przygotowania: ok. 20 min
Porcja dla: 2 osób
Do przygotowania potrzebować będziemy:
- truskawki – ok. 3 garści
- żółtka – 3 sztuki
- cukier brązowy (najlepiej drobny) – 3 łyżki
- cukier waniliowy – 1/4 łyżeczki
- szczypta soli
- Umyte i oczyszczone truskawki układamy na dnie płytkiego, żaroodpornego naczynia.
- Żółtka, cukier brązowy i waniliowy wraz ze szczyptą soli ucieramy na gładką, jasną masę ( docelowo cukier nie powinien zgrzytać). EDIT: żółtka z cukrem ucierane były ręcznie, za pomocą takiej drewnianej ucieraczki (nie mam pojęcia jak to się profesjonalnie nazywa :)). Mikserem tak nie wyjdzie.
- Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
- Polewamy koglem moglem truskawki, całość podczas pieczenia się podniesie więc nie przesadzajmy z ilością. Masa powinna minimalnie przykryć truskawki jak na obrazkach poniżej.
- Pieczemy ok. 10 minut lub do momentu aż góra się lekko przyrumieni.
Podsumowanie: deser pyszny, mega słodki, więc nie przesadzajcie z ilością koglu moglu na porcję. Najpyszniejsza jest ta chrupiąca pianka na wierzchu. Doskonały też w wersji bez zapiekania ;).